Download
Stookprotocol.pdf
Adobe Acrobat document 154.9 KB

Vloerverwarming:

 

De laatste jaren is vloerverwarming steeds meer in de mode geraakt.Er zijn nieuwbouwprojecten waarbij de woningen al standaard voorzien zijn van vloerverwarming.Vloerverwarming is zeer goed te combineren met een houten vloer.Uiteraard is het van belang zorgvuldig te werk te gaan en de instructies van de verlijmde parketvloer in acht te nemen.

Wanneer men bij installatie van een verlijmde parketvloer alle voorwaarden in acht neemt dan zal men met de juiste lijm uitstekende resultaten verkrijgen!

 

Wil je graag advies over de opties voor jouw vloer of je wensen bespreken?

Neem dan gerust contact met ons op.

 

Is vloerverwarming nodig wanneer men een parketvloer aanschaft:

 

De voor en nadelen van vloerverwarming onder een houten vloerafwerking moeten goed worden afgewogen.Om te beginnen voelt een houten vloerafwerking zonder vloerverwarming in verhouding tot een tegelvloer niet koud aan bij het belopen met blote voeten.Dit heeft te maken met de lage warmtegeleidingcoefficient van het hout.

Een belangrijke consequentie van vloerverwarming is,dat de temperatuur  van de verwarming gedurende het stookseizoen maar geleidelijk mag varieren om krimp en zwelling van het hout te voorkomen.

Snelle en/of grote wisselingen in de temparatuur van het water zijn niet aanvaardbaar en brengen schade toe aan uw parketvloer.

 

Type parket en houtsoorten:

 

Om risicos zoveel mogelijk uit te sluiten,is het noodzakelijk te zoeken naar een geschikt type parket.De meest geschikte soorten parket op vloerverwarming zijn rechtstreeks gelijmde,traditionele parketvloeren en multiplanken/lamelparket vloeren.Deze types parketvloeren hebben de laagste isolatie waarden en geven de warmte het beste door.Bij alle houtenvloeren is het risico op naadvorming aanwezig.

In geval van traditioneel parket is het van belang om een tussenvloer van eiken mozaiek te gebruiken,daar de warmte isolatie minder is ten opzichte van spaanplaat.

De keus van houtsoort is natuurlijk vrij.Maar sommige houtsoorten zijn stabieler dan andere.Er zijn houtsoorten die niet aan te raden zijn op vloerverwarming.

De houtsoorten die het minst vochtgevoelig zijn,zijn het meest geschikt voor vloerverwarming.Dit zijn de traditionele houtsoorten zoals eiken,merbau,afzelia,wenge.Houtsoorten die niet geschikt zijn op vloerverwarming zijn beuken,essen,robijn en maple.

 

Wat is het rendement van de vloerverwarming met parket:

 

Vloervewarming kan alleen bij houten vloerafwerkingen die hoogstens 18mm dik zijn.De warmteweerstand van de vloerafwerking zelf mag voor bijverwarming hoogstens 0,18 m2K/W en voor hoofdverwarming 0,14 m2K/W bedragen.

Anders wordt de warmteoverdracht van het oppervlak te laag.

 

Wat moet ik doen om het houtstabiel te houden wanneer de verwarming aanstaat?

 

Parketvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%.Dit houtvochtpercentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50/60%.

Bij een verandering in luchtvochtigheid zal het houtvochtpercentage veranderen.

Verandering van houtvochtpercentage impliceert dat het hout krimpt of uitzet.

Je kunt je voorstellen dat eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout vanaf de onderkant uitdroogt.Luchtvochtigheid moet dus in theorie worden toegevoegd,om het evenwicht te behouden en er dus geen krimpnaden kunnen ontstaan .Veelal is het verstandig dit middels een luchtbevochtiger te realiseren.